AZİZLER VE ALİMLER - TERRY EAGLETON

 "Dehşeti ne kadar kalın çizgilerle resmedersen, umudu o kadar söndürürsün."

Azizler ve Alimler, marksist edebiyat kuramı üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan Eagleton'un tek romanıdır. Devrim, sınıf farklılıkları, bağımsızlık mücadelesi gibi konulara değinerek ve yaşanmış olayların üzerine yeni bir sayfa açarak İrlanda'nın bağımsızlık sürecine yeni bir bakış açısı getiren Eagleton, bu kitap ile çok farklı bir tartışma ortamı yaratmış. 
Filozof Ludwig Wittgenstein ile dil bilimci Nikolay Bahtin'in arasında geçen diyaloglarla felsefik bir tartışma ortamının içindeyken İrlanda'nın bağımsızlık önderlerinden James Connolly ve Ulysses'in Leopold Bloom'unun da bu tartışmanın içine girmesiyle anlamakta zorlandığım bir sürü konuyu sorguladım kitap boyunca. Bu nedenle kitabı okumadan önce belli bir bilgi birikimi gerekli olduğunu düşünüyorum. İrlanda'nın tarihi hakkında temel birkaç bilgi edinmek, bağımsızlık süreçlerini bilerek okumaya başlamak daha anlaşılır bir okuma yapmanızı sağlayacaktır. Kitaptaki karakterlerin her biri çok değerli ve onların görüşlerine hakim olarak okumak Eagleton'ın yarattığı tartışma ortamlarına sizin de içten içte dahil olmanıza yardımcı olabilir. 
Felsefi konulara ilgilyseniz ve bu kitabı beğenirseniz, L. Wittgenstein'ın hayatına ve düşüncelerine değinen ve senaristlerinden biri Eagleton olan Wittgenstein adlı filmi önerebilirim. Şimdiden iyi okumalar ve izlemeler (:

Eagleton, Terry. Azizler ve Alimler. İstanbul: Sel Yayınları, 2019.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tek Yalnız Ben Değilim - Jean-Louis Fournier

SINIRLARI AŞARAK YAŞAMAK - BENEDICT ANDERSON

BİR SÜRE YERE PARALEL GİTTİKTEN SONRA - BARIŞ BIÇAKÇI